top of page
Search
  • Writer's pictureChild of Christmas

4 peanut butter oatmeal ideas

As you should know (especially if you follow me on my Instagram, so if you aren't make sure you are) I'm a huge breakfast lover and if I said huge, I mean EXTREMELY OBSESSED. One of my favourite breakfasts is, of course, oatmeals. And what's better than oatmeal with creamy peanut butter, melt by the hotness of the oatmeal? Nothing!


So let's talk about nutrients. As you might know, oats and oatmeal are known as a ''fitness meal''. It's because they're full of fibre- especially beta-glucan, and are high in vitamins, minerals and antioxidants, plant protein, good carbs and also fat, so they make you feel fuller for longer. Also, they're lowering blood sugar and cholesterol levels. Oats are really important for your digestion too.


Peanut butter is made from peanuts, which are LEGUMES! This means peanuts are really high on protein, but also healthy fats and carbs. Peanuts might improve heart health, reduce diabetes risks, prevent breast disease and lower your death risk! Peanut butter is high in calories so they add more energy and good fats to your oatmeal. Make sure your peanut butter is more than 90% of peanuts and doesn't have any added oils, salt or sugar.


Okay, you are probably bored enough, so let's move on to the recipes. Each recipe contains two same ingredients: oats and peanut butter. I use rolled oats, which made more smooth oatmeal, but I like to make it really thick, almost like a glue, so I use only 300 ml of water for 80 g (200 ml) of oats. So if you want your oatmeal more creamy, use more water. You can also use any milk of your choice instead of water.


I use 10 g of peanut butter which is a smaller tablespoon but here you can make as much as you like. You can also use different nuts, seeds and fruit too.


Winter inspired oatmeal

This amazing warm bowl is inspired by Sadia from Pick Up Limes, but I use to make it a little bit differently [I use more fruit]. You can enjoy it with some coffee or tea. It's really warm so it's amazing for winter or fall, but you can also enjoy it in the warm season as well!


Ingredients:

80g (200ml) rolled oats

10g (1 small Tbsp) peanut butter

1/2 banana

50g frozen berries (you can use berry mix or only raspberries)

1 smaller mandarin orange

1/2 tsp chia seeds

1 tsp pumpkin seeds

1/2 tsp coconut flakes

1 tsp cinnamon



Method:

1. Put oats and 300 ml of water to the pot and bring it to boil. Then add cinnamon and cook until sticky. Replace to the bowl.

2. Put berries on a small pan and cook until jam consistent.

3. Cut banana to slices and peel mandarin. Put banana on your oatmeal first, then add mandarin, cooked berries and peanut butter in the end. Sprinkle the whole oatmeal with pumpkin seeds and coconut flakes, and sprinkle banana with chia seeds.



Fruit bomb oatmeal

This oatmeal is amazing for those who like fruit as much as I do. You can simply make this oatmeal with any fruit you have at home. This one is amazing for summer, when is fruit in season. I'll give you a recipe for this exact oatmeal.

Ingredients:

80 g (200 ml) rolled oats

1/3 banana

about 5 cherries

1/2 handful blueberries

1/2 handful raspberries

about 5 grapes

10g (small tbsp) peanut butter

1/2 tsp cinnamon

1/2 tsp vanilla extract

+chia seeds and coconut flakes on top


Method:

1. Put oats and 300 ml of water to the pot and bring it to boil. Then add cinnamon and vanilla extract. Cook until sticky and replace to the bowl.

2. Sliced banana and cut cherries to half.

3. Add peanut butter to your oatmeal first. Then add all fruit around peanut butter.

4. Sprinkle with coconut flakes and chia seeds.


Britain inspired porridge

If you read my blog for a while, you might now that I've visited London last year. I was cooking my own breakfasts there and this one was the last one I think. So that's the reason why I call it ''Britain''. Anyway, this one is amazing for autumn, but you can enjoy it anytime you like (if you'll get pear xD). Also, this one is amazing with English Breakfast Tea! It's also less ingredient and easier then the first one.


Ingredients:

80g (200 ml) rolled oats

1 pear

1/2 tsp coconut oil

1 tsp maple syrup

10g (1 small tbsp) peanut butter

1 tsp cinnamon +1/2 tsp for pear

+chia seeds on top


Method:

1. Put oats and 300 ml of water to the pot and bring it to boil. Then add cinnamon and cook until sticky. Replace to the bowl.

2. Put the coconut oil and maple syrup to the pan and put it to medium heat. Chop the pear into cubes and add it to the pan. Sprinkle with cinnamon and cook until soft.

3. Add peanut butter on your oatmeal with pear and sprinkle with some chia seeds.



Tropical oatmeal

And the last one- tropical oatmeal. Incredible for summer! You can use any tropical fruit you like instead of nectarine, as well as orange, grapefruit, peach, physalis, dragon fruit... You can also use a different kind of nuts here.


Ingredients:

80 g (200 ml) rolled oats

50 ml soy milk

1 banana

1 nectarine

10 g (small tbsp) peanut butter

3-4 walnuts

1/2 tsp cinnamon

1/2 tsp vanilla extract

1 tsp coconut


Method:

1. Put oats and 300 ml of water and 50 ml soy milk to the pot and bring it to boil. Then add cinnamon and vanilla extract. Cook until sticky and replace to the bowl.

2. Cut the banana into slices and nectarine into cubes. Chopped your walnuts too.

3. Put banana on your oatmeal, then add nectarine, peanut butter, chopped walnuts and sprinkle everything with coconut flakes.


_______________________________________________________________


Ako môžete vedieť (hlavne ak ma sledujete na mojom instagrame, takže ak nie určite to napravte xD) som veľký milovník raňajok, a keď hovorím veľký, myslím tým ÚPLNE POSADNUTÝ. Jedny z mojich najobľúbenejších raňajok sú, samozrejme, ovsené kaše. No a čo je lepšie ako ovsená kaša s krémovým arašídovým maslom, rozpúšťajúcim sa pod teplotou kaše? Absolútne NIČ!


Takže, povedzme si najprv niečo ohľadom výživy. Ako možno viete, ovsené vločky a ovsená kaša sú známe ako "fitness jedlo". Je to preto, že sú plné vlákniny- hlavne beta-glukánu, vitmínov, minerálov a antioxidantov, rastlinných bielkovín, zdravých sacharidov a aj tuku, takže vám dodávajú pocit plnosti po dlhšiu dobu. Taktiež znižujú hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu. Ovsené vločky sú tiež veľmi dôležité pre trávenie.


Arašídové maslo sa vyrába z arašídov, ktoré patria medzi STRUKOVINY! To znamená že sú plné bielkovín ale aj zdravých tukov a sacharidov. Arašídy môžu zlepšiť zdravie vášho srdca, znižujú risk cukrovky, sú prevenciou vzniku ochorení prsníka a znižujú riziko smrti! Arašídové maslo je plné kalórií takže vám dodá viac energie a zdravé tuky do vašej ovsenej kaše. Dávajte si ale pozor aby arašídové maslo obsahovalo viac ako 90% arašídov a aby v ňom neboli pridané nejaké oleje, soli alebo cukry.


Takže, už ste asi dostatočne znudený, preto sa presuňme k receptom. Každý recept obsahuje dve rovnaké ingrediencie: ovsené vločky a arašídové maslo. Ja používam jemnejšie vločky, pretože z nich je kaša viac krémová, ale mám ju rada dosť hustú, skoro ako lepidlo, takže používam iba 300 ml vody na 80 gramov (200 ml) vločiek. Čiže ak chcete mať kašu redšiu, použite viac vody. Môžete použiť aj akékoľvek mlieko ktoré preferujete namiesto vody.


Používam 10 gramov arašídového masla, čo je menšia polievková lyžica ale môžete použiť toľko koľko chcete. Taktiež môžete nahradiť semiačka a orechy akýmikoľvek druhmi ktoré vám vyhovujú a to isté aj s ovocím.



Zimná kaša

Táto úžasná hrejivá miska je inšpirovaná Sadiou z blogu Pick Up LImes, ale ja ju zvyknem robiť troštičku inak (používam viac druhov ovocia). Môžete si ju vychutnať so šálkou kávy či čaju. Je vážne teplá takže je skvelá na zimu alebo jeseň, ale môžete si ju vychutnať v akomkoľvek ročnom období!


Ingrediencie:

80g (200 ml) jemných ovsených vločiek

10g (1 menšia PL) arašídového masla

1/2 banánu

50g mrazeného lesného ovocia

1 menšia mandarínka

1/2 ČL chia semiačok

1/2 ČL tekvicových semiačok

1/2 ČL strúhaného kokosu

1 ČL mletej škorice


Postup:

1. Do hrnca dáme vločky a 300 ml vody a privedieme do varu. Potom pridáme škoricu a varíme do zhustnutia. Premiestnime do misky.

2. Lesné ovocie dáme na malú panvicu a varíme pokiaľ nebudú mať džemovú konzistenciu.

3. Banán pokrájame na plátky a mandarínku očistíme. Na kašu najprv naukladáme banán, potom mandarínku, uvarené lesné ovocie a arašídové maslo až nakoniec. Celú kašu posypeme tekvicovými semiačkami a strúhaným kokosom. Banán posypeme chia semiačkami.



Ovocná bomba

Táto kaša je skvelá pre tých, čo milujú ovocie tak veľmi ako ja. Môžete ju jednoducho spraviť s akýmkoľvek ovocím ktoré máte doma . Je vhodná na leto, keď je ovocie sezónne. Ja vám sem pridám recept priamo na túto kašu.


Ingrediencie:

80g (200 ml) jemných ovsených vločiek

10g (1 menšia PL) arašídového masla

1/3 banánu

cca 5 čerešní

1/2 hrste čučoriedok

1/2 hrste malín

cca 5 hrozienok

1/2 ČL mletej škorice

1/2 ČL vanilkového extraktu

+chia semienka a strúhaný kokos na vrch


Postup:

1. Do hrnca dáme vločky a 300 ml vody a privedieme do varu. Potom pridáme škoricu a vanilkový extrakt a varíme do zhustnutia. Premiestnime do misky.

2. Banán nakrájame na plátky a čerešne na polovice.

3. Na kašu dáme najprv arašídové maslo. Všetko ovocie naukladáme okolo masla.

4. Posypeme strúhaným kokosom a chia semiačkami.



Britská kaša

Ak už nejaký čas čítate môj blog, možno už viete, že som minulý rok navštívila Londýn. Varievala som si tam raňajky sama a toto bola moja posledná (aspoň myslím). Takže preto ju volám "Britská". Každopádne, je skvelá na jeseň, ale môžete si ju vychutnať kedykoľvek cez rok (ak dostanete kúpiť hrušky xD). Taktiež, skvelo chutí s čajom "English Breakfast". Je aj menej náročná na ingrediencie aj na prípravu.


Ingrediencie:

80g (200 ml) jemných ovsených vločiek

10g (1 menšia PL) arašídového masla

1 hruška

1/2 ČL kokosového oleja

1 ČL javorového sirupu

1 ČL mletej škorice + 1/2 ČL na hrušku

+ chia semiačka na posypanie


Postup:

1. Do hrnca dáme vločky a 300 ml vody a privedieme do varu. Potom pridáme škoricu a varíme do zhustnutia. Premiestnime do misky.

2. Na panvici roztopíme kokosový olej a javorový sirup. Hrušku nakrájame na kocky a pridáme na panvicu. Posypeme škoricou a varíme do zmäknutia.

3. Na kašu pridáme arašídové maslo a hrušku a všetko posypeme chia semiačkami.



Tropická kaša

A už posledná- tropická kaša. Výborná na leto! Môžete na ňu dať akékoľvek tropické ovocie namiesto nektarínky, ako napríklad pomaranč, grep, broskyňu, physalis, dračie ovocie... Takisto môžete použiť rôzne druhy orechov.


Ingrediencie:

80g (200 ml) jemných ovsených vločiek

10g (1 menšia PL) arašídového masla

50 ml sójového mlieka

1 banán

1 nektarínka

3-4 vlašské orechy

1/2 ČL mletej škorice

1/2 ČL vanilkovej arómy

1 ČL strúhaného kokosu


Postup:

1. Do hrnca dáme vločky a 300 ml vody a 50 ml sójového mlieka a privedieme do varu. Potom pridáme škoricu a vanilkový extrakt a varíme do zhustnutia. Premiestnime do misky.

2. Banán nakrájame na plátky, nektarínku na kocky a orechy nasekáme.

3. Na kašu naukladáme banán, potom nektarínku, arašídové maslo, nasekané orechy a všetko posypeme strúhaným kokosom.




10 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page